WEB DESIGN-UL ESTE ARTA

Web design înseamnă să creezi un site web. Pornind se la o idee, să ajungi să poți să dai click pe niște pagini care sunt structurate, bine gândite, au text pe ele și sunt funcționale pentru ceea ce vrei să ofere. Asta poate însemna magazin online, platformă socială, site de prezentare etc.

Când te gândești la web design, care este primul lucru care-ți vine în minte?

Probabil că pentru unii dintre voi răsare imaginea unui cocoșat în fața calculatorului, cu sticla de cola și punga de chipsuri, tastând cod într-o camera întunecată. Pentru alții înseamnă artistul boem, cu o tabletă din aia șmecheră de design grafic, stând la un cold brew latte și făcând logo-uri frumoase.

Paradoxal, ambele variante sunt corecte. Pentru că procesul de web design este în egală măsură o știință și o artă. Este, pe scurt, modul prin care prezentăm esența unui brand în mediul online. Cartea de vizită, cum auzim adesea.

Dar, înainte de a intra în detalii despre crearea unui site web și de ce e atât de importantă, să trecem în revistă definiția oficială a web designului, pentru cei cărora încă nu le este clar.

Ce este web designul?
Web design înseamnă să creezi un site web. Pornind de la o idee, să ajungi să poți să dai click pe niște pagini care sunt structurate, bine gândite, au text pe ele și sunt funcționale pentru ceea ce vrei să ofere. Asta poate însemna magazin online, platformă socială, site de prezentare etc.
Șablonul de bază se referă la structura principală a site-ului: câte pagini sunt, cum sunt împărțite, cam ce informație urmează să fie adăugată în fiecare zonă. Ca o hartă făcută pe un șervețel de către chelner, atunci când ceri direcții într-un oraș străin.

Stylingul este partea estetică a site-ului – culori, font, fundal și așa mai departe. Aici începe să nască identitatea vizuală a site-ului web, care este în concordanță brandul. Spre exemplu, McDonald’s este faimos pentru culorile galben, verde închis și roșu, astfel încât site-ul lor oficial relevă asta până la ultimul element.

Funcționalitatea este ultima etapă, ce se ocupă de experiența efectivă a vizitatorului pe site. Butoane, linkuri, text, coș de cumpărături și tot ce ține de activități… funcționale. Logic, nu? Fără acest pas site-ul ar fi doar niște pagini frumoase pe Internet, deci degeaba.

Acum că am trecut în revistă conceptul de web design, considerăm că suntem destul de informați încât să discutăm lucruri mai complexe, folosind studiul de caz Uber. Ca la facultate. Doar ca nu dăm examen la final, promit. Poate doar unul scurt – dar care nu se trece în catalog.

De ce este important să apelăm la un web designer?
Când dai un search pe Google pentru „web design”, o să găsești deopotrivă firme care îți oferă acest serviciu, cât și programe simple care te îndeamnă să ți-l faci singur, „că doar nu-i așa de complicat”.

Aici intervine diferența între web design-ul menționat anterior și cel „de facultate”. Pentru că așa cum am spus și la început, să creezi un site web nu este doar o înșiruire de cod și culori frumoase – este cartea de vizită a businessului tău. Este primul lucru pe care potențialii tăi clienți o să-l găsească despre tine și, de multe ori, va face diferența dintre o vânzare de succes și o impresie nu tocmai plăcută.

Să luăm exemplul Uber. Cu ajutorul unei echipe dedicate de rebranding și web design, cei de la Uber au descoperit niște informații care au schimbat fundamental modul în care se promovau – în sens pozitiv, desigur.

Acest lucru a fost posibil pentru că nu au optat pentru un site făcut pe genunchi și au investit timp și resurse într-o documentare amănunțită – care a fost ulterior implementată de oameni care se pricep. Să vedem câteva dintre aspectele care au schimbat perspectiva lor (și, ulterior, a noastră, consumatorii) în urma procesului de rebranding.

”Movement ignites opportunity”. Este o propoziție care definește Uber și pe care voiau să o integreze într-un mod subtil în site-ul lor. Prin urmare, site-ul și aplicația conțin elemente „vii” care creează senzația permanentă de mișcare.

„Let in the light, embrace black”. Percepția generală este că negru e o (non)culoare dură și care face trimitere la momente neplăcute, deci trebuie evitată. Cu toate astea, 88% din oameni o preferă în contextul Uber. Prin urmare, cu ajutorul contrastului cu alb și prin adăugarea ocazională de culori, brandul a reușit să rămână original și memorabil în mintea consumatorului.

„Our composition system is elegant in its sheer simplicity of use — plus, it creates a subtle “U” wherever it appears”. Uneori, simplitatea este cel mai bun răspuns. Acest uneori include și cazul Uber. Litera „U” este ușor de integrat în toate materialele promoționale și amintește (subliminal, cel puțin) de brand.

Analizând exemplul Uber, putem vedea că web designul nu înseamnă doar pagini web, butoane și un font mai special. Înseamnă să poți transpune în mediul online esența unui business care vrea să se conecteze cu audiența lui țintă; un business care vrea să fie memorabil.

În concluzie, cine are nevoie de un site profesionist?
Momentan știu sigur cine nu mai are nevoie de un site profesionist – Uber. Norocul lor, au scăpat de grija asta o perioadă.

Cei care au nevoie, totuși, sunt oamenii cu viziune. Oamenii care vor să construiască ceva pe termen lung, care înțeleg că un produs de calitate trebuie reprezentat corespunzător.

23.12.2023 – 07.01.2024

CONCEDIU

ERA MUSAI SA-MI IAU CONCEDIU.

SAU SA-MI DAU. (tot aia e)

Oferta Iepurasului

Magazin Online + Optimizare SEO = 4.000 lei

⇒  comanda acum!

error: Conținutul este protejat!!